Promisiune mincinoasa – Howard Roughan

Săptămânile astea pe lângă legislație pentru permis am tot citit. Asta este bine când ai mai multe pasiuni. Te plictisești de una și poți începe alta.
M-am tot ținut să fac recenziile la cărțile citite, au fost câteva. Le-am citit simultan. Mă săturam de una și citeam din alta. Au fost o serie de 3 cărți. O să încerc să vă spun câte ceva despre fiecare.
Pentru început vă voi vorbi despre cartea lui Howard Roughan – ”Promisiune Mincinoasă”.
Promisiune mincinoasa – Howard Roughan
A fost o poveste destul de interesantă care m-a ținut cu sufletul al gură. Pot să îl încadrez în categoria romanelor polițiste, dar și în categoria thrillerelor psihologice cu destule întorsături de situație.
Dialoguri dintre personaje au fost la obiect și inteligente, poate mai ales pentru că personajul principal este psiholog. Pe alocuri mai întâlneai și câte o frază ironică sau care te făcea să pufnești în râs.
Personajele au fost bine conturate, fără prea multe descrieri inutile ale vieții trecute, prezentându-se tot felul de caractere.
Cartea a avut ca inspirație o discuție purtată cu o femeie care mergea la psiholog, iar autorul a început să se întrebe dacă un om care consideră că poate citii persoane poate fi prostit de cineva care pretinde a fi altcineva.
Romanul se citește foarte ușor, nu numai datorită dialogului ci și datorită poveștii captivante și bine conturate, care nu se abate de la cursul normal al acțiunii. Dacă închizi ochii și îți imaginezi acțiunea ai senzația că stai în fața televizorului. Aș vrea să văd cartea ecranizată și l-aș vedea în rolul psihologului pe Tim Roth din ”Lie to me” sau Hugh Laurie din ”House MD”.
Acțiunea cărții se învârte în jurul unui psiholog văduv de 3 ani – David Rember – și a pacientei lui misterioase – Samantha Kent. Aceasta din urmă vine la David Rember pentru o consiliere psihologice. Aceasta își folosește farmecul și dr. David începe să se îndrăgostească de pacienta lui.
În una din ședințele lor Samantha îi dezvălui doctorului că simte nevoia să-și ucidă soțul, care nu-i dădea dreptul la divorț, amenințând-o cu reținerea copilului lor în vârstă de 2 ani.
Fermecătoarea Samantha îi întinde o capcană doctorului.
Acesta este sunat într-o noapte de către pacienta lui, care îi spune că și-a omorât soțul. David cade în capcană și fuge imediat la locul crimei vrând să o ajute. Acesta este găsit la locul faptei de către autorități și devine imediat principalul suspect.
Toate probele găsite îl incriminează pe David, iar acesta simte că nu are nici o scăpare, mai ales că se dovedește că de fapt pacienta lui este de negăsit și îi furase identitatea adevăratei soții a domnului Kent.
Acesta reușește să își dovedească nevinovăția, ajutat de prietenul său care este avocat – Victor, și a unei asociate firmei cu care acesta colaborează – Tery.
Adevărata identitate a pacientei lui este Haley Morgan – care se dovedește a fi chiar amanta lui. Aceasta este ucisă de doamna Kent în ultima unei altercații, dar nici ea nu este ucigașa domnului Kent; aceasta este doar o marionetă în acest joc.
În cele din urmă adevăratul criminal se dovedește a fi … vă las pe voi să descoperiți.
Oricum totul se termină cu bine, iar David rămâne împreună cu avocata lui Tery.
Citatul care mi-a rămas în minte și mi-a plăcut cel mai mult a fost:
”Sunt lucruri pe care ar trebui să le învețe fiecare copil:
Să iubești.
Să râzi.
Să râzi din nou.
Să asculți și să înveți.
Să spui ”te rog” și ”mulțumesc”.
Să ai opinii.
Să le respecți pe ale celorlalți.
Să fii sincer.
Să fii prieten.
Să fii tu însuți.”
Facebook Comments
lock;">

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
%d bloggers like this:
shared on wplocker.com